Bad Ass East

Hører man til dem, der tror, at østeuropæiske farvefilm stadig er grå og brune og lugter af stigereol fra 70erne, så har vi en overraskelse: Okay, I har sikkert gættet det: De er alt andet!
Læs mere

 • Family Film

  Omerzu tager tykt pis på os alle sammen, når han måler dybden af vores empati i 'Family Film', hvor et velbeslået tjekkisk forældrepar tager sejlbåden til Caribien og efterlader de store unger hjemme. Men intet går efter planen i denne dekonstruktion af kernefamilien, der er som et møde mellem Michael Haneke og 'Lassie'.

  Directors
  Olmo Omerzu,
  Location
  Tjekkiet
  Release year
  2015.
  Duration
  95 min.
 • Glory

  Jernbanearbejderen Tsanko Petrov finder en dag millioner af bulgarske lev på skinnerne og afleverer dem pligtskyldigt til politiet. I stedet får han et ur af transportministeriet, der lugter muligheden for lidt positivt spin. Men uret virker ikke. Hans gamle har de smidt væk. Og alt ryger af sporet.

  Directors
  Kristina Grozeva, Petar Valchanov,
  Location
  Bulgarien, Grækenland
  Release year
  2016.
  Duration
  101 min.
 • Godless

  Den bulgarske debutant Ralitza Petrova har taget alle med storm med sin gennemført kompromisløse film om Gana, der arbejder på et hjem for demente ældre, men egentlig tjener til livets ophold (og sit morfinmisbrug) ved at stjæle deres ID-kort. 'Godless' er en tjæresort, distinkt vision, optaget på 35mm film og coproduceret af danske Snowglobe.

  Directors
  Ralitza Petrova,
  Location
  Bulgarien, Danmark, Frankrig
  Release year
  2016.
  Duration
  99 min.
 • Illegitimate

  Bergman på rumænsk. Adrian Sitarus kvælertag af et familiedrama vil utvivlsomt chokere et par følsomme sjæle og vække animerede diskussioner om abort, incest og forbudte følelser. Det er en film om moral i en ny moraliserende tid, fortalt med kirurgisk præcision og uden at prædike.

  Directors
  Adrian Sitaru,
  Location
  Rumænien, Polen, Frankrig
  Release year
  2016.
  Duration
  85 min.
 • On the Other Side

  En middelaldrende hjemmesygeplejerske i Zagreb lever et enkelt liv, indtil hun en dag får et opkald fra sin mand, en dømt krigsforbryder som hun ikke har talt med i 20 år. En neddæmpet, nuanceret og gribende fortælling om tilgivelse og søgen efter normalitet. Og en film som allerede har vundet 21 festivalpriser.

  Directors
  Zrinko Ogresta,
  Location
  Kroatien, Serbien
  Release year
  2016.
  Duration
  85 min.
 • Quit Staring at My Plate

  24-årig Marijana får nok af sin kvælende, kværulerende familie i denne mørke komedie, der er coproduceret af danske Beofilm. Men når friheden er kold og ligeglad, hvad gør man så? Hana Jusic balancerer rå realisme med groteske optrin og oprigtig inderlighed i en dysfunktionel familie anført af Zlatko Buric.

  Directors
  Hana Jusic,
  Location
  Kroatien, Danmark
  Release year
  2016.
  Duration
  105 min.
 • Scarred Hearts

  Radu Jude er ikke bange for en udfordring. 'Scarred Hearts' udspiller sig i 1936 på et sanatorium og spilles næsten udelukkende fra sengen, hvor vores hovedperson ligger med knogletuberkulose. Den er 141 minutter, fuld af østeuropæiske kunstfilmtraditioner og filmet på 35mm. Men sikken filmisk rigdom, satirisk skarphed og menneskelig varme.

  Directors
  Radu Jude,
  Location
  Rumænien, Tyskland
  Release year
  2016.
  Duration
  141 min.
 • The High Sun

  To årtiers indgroede konflikter og hadforhold mellem kroatere og serbere udspilles i 'The High Sun'. I tre bevægende kærlighedshistorier (med samme skuespillere) går kærligheden fra at være dødsdømt til at blive traumatiseret og ender med tøvende optimisme. Måske den allerbedste film om sårene efter Balkankrigen.

  Directors
  Dalibor Matanic,
  Location
  Kroatien
  Release year
  2015.
  Duration
  123 min.
 • The Last Family

  Zdzislaw Beksinski var Polens største surrealist. Hans billeder er vilde fantasmorgier, men filmen om ham er intim og empatisk. En dragende skildring af en familie der kæmper for at holde fødderne på jorden og døden for døren. Med blændende skuespil og indsmuglede vestlige 80'er hit på lydsporet.

  Directors
  Jan P. Matuszynski,
  Location
  Polen
  Release year
  2016.
  Duration
  124 min.
 • The Student

  Gymnasieeleven Veniamen bliver radikaliseret, men en af de skarpe pointer i 'The Student' er, at det er kristendommen, han forblændes af. Med biblen i hånden, tordner han mod blandet svømmeundervisning og darwinisme i biologitimerne. Og for lærerværelsets vemodige gammelkommunister er det sød musik.

  Directors
  Kiril Serebrennikov,
  Location
  Rusland
  Release year
  2016.
  Duration
  118 min.
 • United States of Love

  Polen 1990. Det første euforiske år i frihed efter østblokkens kollaps, og med en usikkerhed om fremtiden i vente. Fire tilsyneladende lykkelige kvinder i hver deres alder beslutter at ændre deres skæbne og lytte til deres følelser. Wasilewski sætter kvinderne forrest i et moderne tilbageblik, svøbt i de lækreste billeder.

  Directors
  Tomasz Wasilewski,
  Location
  Polen, Sverige
  Release year
  2016.
  Duration
  104 min.
 • Zoology

  Natasha er en pebermø i 50erne, hvis liv er en grå symfoni af nederlag og skuffelser. Men en morgen vågner hun op og ser, at hun har fået en lang lyserød hale. En surrealistisk fabel om midaldrende usynlige kvinder og deres uforløste lyst, der her bliver særdeles konkret og umulig at overse.

  Directors
  Ivan Tverdovsky,
  Location
  Rusland, Frankrig, Tyskland
  Release year
  2016.
  Duration
  87 min.